Hoe vind je jouw betekenis?

Ik ben verslaafd. Ik zeg het maar eerlijk. Gelukkig gaat het niet om drugs, alcohol of eten. Maar om een TV-serie, Merlin van de BBC. We hebben alle vijf seizoenen op dvd. En het is elke avond genieten :-).

Waarom is Merlin zo verslavend? Ik denk dat het komt doordat de serie een oerverhaal vertelt. In het juiste tempo, met de noodzakelijke spanning en uitweidingen.

En met alle personages die erbij horen. Zoals de held. De magiër. De zorger. De wijze. En de gewone man of vrouw. (Plus nog zeven andere archetypen.)

Zo’n oerverhaal spreekt ons allemaal aan. Omdat ook ons leven de structuur heeft van zo’n verhaal. Dus als we Merlin kijken, kijken we eigenlijk naar onszelf. En wat zien we dan? Nou, een heleboel. Merlin is een jonge tovenaar. Hij weet het nog niet, maar hij is voorbestemd om de grootste tovenaar aller tijden te worden. Het is Merlins missie om prins Arthur van Camelot te helpen de grootste koning ooit te worden. Dat is de reden waarom Merlin zijn grootste gave heeft, zijn magie. Maar dat ontdekt Merlin pas na een tijdje.

Tot dan toe vraagt hij zich af waarom hij toch die magische krachten heeft. En heeft hij het gevoel dat ze nergens toe dienen. En dat hij nergens goed voor is.

Zodra Merlin zijn lotsbestemming kent, verandert dat. Hij weet waarvoor hij zijn talenten gekregen heeft. En weet wat hem te doen staat.

Vanaf dat moment zet hij zich volledig en onvoorwaardelijk in voor zijn doel.

Merlin laat ons zien dat we allemaal een bestemming hebben. En leert ons hierover 3 belangrijke lessen:

Dat we onze talenten niet voor niets hebben, maar dat er een hoger doel is waarvoor we die talenten kunnen en moeten inzetten.

Dat we ons talent hebben om het in te zetten voor anderen. Anderen helpen hun bestemming te bereiken is ons hoogste doel. Dat doen we allemaal op onze eigen manier, met ons eigen bijzondere talent.

En dat als we ons doel eenmaal kennen, we met focus, richting en vertrouwen op weg gaan naar onze bestemming. Maar we hoeven het niet alleen te doen. Terwijl Merlin Arthur helpt, heeft hij op zijn beurt ook helpers om zich heen. Hij kan niet zonder de sterke Gawain, de hulpvaardige Gwen en de wijze Gaius in de serie. Zo is het ook met ons.

Ieder van ons is in zijn eigen leven een held, omgeven door helpers. Mensen die ons steunen, allemaal op hun eigen manier, om onze bestemming te bereiken. En wij helpen op onze beurt de mensen om ons heen bij het bereiken van hun hoogste doel.

We kunnen niet zonder elkaar. We zijn allemaal met elkaar verbonden door de rol die we hebben voor anderen.

En iedereen heeft betekenis.

We zijn geneigd onze betekenis over het hoofd te zien. Waardoor we soms twijfelen of we wel wat waard zijn. En of we anderen wel iets te bieden hebben.

En dan gaan we in de buitenwereld op zoek naar onze vervulling. Terwijl die in onszelf besloten ligt. Als we onze rol gaan zien en ontdekken hoe we onze talenten en persoonlijkheid in kunnen zetten voor anderen, dan vinden we vervulling.

Dus ons hoogste doel kunnen we vinden door te ontdekken welke rol we hebben voor anderen. Hoe we hen helpen.

Welke rol heb jij in het leven van anderen? Ben jij hun leider, hun held, die voor hen opkomt en hen beschermt? Of ben je de magiër, die hen transformeert en helpt om te worden wie zij werkelijk zijn?

Ben je degene die anderen de zorg geeft die zij nodig hebben om gezond te blijven, of te herstellen van hun wonden en tot bloei te kunnen komen? Of help jij hen om nieuwe dingen uit te proberen, waardoor zij nieuwe ervaringen opdoen?

Hoe dan ook, je hebt een rol die jou onmisbaar maakt. Ja, onmisbaar.

Want als jij jouw rol niet vervult, kunnen anderen in jouw omgeving hun bestemming niet bereiken. Dus als je eenmaal weet wat jouw rol is in het leven van anderen, dan ken je jouw betekenis. Kom je er zelf niet uit, vraag dan de mensen om jij heen wat jij voor hen doet. Hoe jij hen helpt op hun pad. Dat is het verhaal dat je leeft. Dat is de betekenis die jij hebt.

Wat is jouw rol in het leven van anderen? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *