Hoe Pinterest je helpt je verhaal te vinden en te vertellen

Nou heb ik je de vorige keer verteld over mijn recente verslaving (aan de BBC-serie Merlin) en nu heb ik mijn volgende alweer te pakken…

Ik heb Pinterest ontdekt, het social medium waar je plaatjes kunt verzamelen rondom verschillende thema’s. Elke verzameling heet een ‘bord’. En het blijkt meer dan leuk te zijn om borden te maken rondom je eigen interesses.

Ik ben er een beetje verbaasd over, want ik ben (zoals je misschien wel weet) niet zo actief op social media. Dat wijt ik aan de drukte van mijn leven.

Hoe komt het dan dat ik op Pinterest wel actief ben?

Het meest simpele antwoord is: ik vind het leuk om te ‘pinnen’. Het is ontspannend voor mij. Een heel nieuwe ervaring: van andere sociale media raak ik (als introvert) eerder overprikkeld.

Maar hoe kan dat? Wat maakt Pinterest zo aantrekkelijk? En is het alleen maar leuk of heb je er ook iets aan voor het vinden en vertellen van je verhaal?

Er zijn 3 praktische redenen waarom Pinterest zo’n fijn medium is:

  • Het ziet er allereerst prachtig uit. Als je op Pinterest iets zoekt, krijg je vaak mooie plaatjes te zien in een mooi format. Ze zijn een weldaad voor je ogen. Dat is heel anders bij andere social media.
  • Je hoeft maar weinig tijd op Pinterest door te brengen om toch veel resultaat te hebben. Je kunt op allerlei manieren zoeken en klikt heel makkelijk de beelden aan die jou inspireren. Binnen de kortste keren heb je zo een interessant bord samengesteld.
  • Je kunt alles bij elkaar bewaren en houdt toch overzicht. Alle borden komen in jouw profiel bij elkaar te staan, met een titel en een voorblad. In één oogopslag overzie je jouw profiel – of dat van iemand anders.

Maar wat heb je eraan? Nou, meer dan je misschien denkt.

Je maakt supersnel mooie inspiratieborden, vision boards of mood boards. Die inspireren en motiveren je. En ze helpen je om een beter beeld te krijgen van je visie, motivatie en je verlangens.

Je kunt deze borden er op elk gewenst moment bij pakken en gemakkelijk en snel aanvullen. Anders dan papieren versies verkreukelen deze borden niet, raken ze niet zoek, nemen ze geen fysieke ruimte in en zijn ze altijd binnen handbereik.

Daardoor kun je je wanneer je maar wilt verbinden met je eigen inspiratiebronnen, verlangens en interesses. Terwijl deze zonder Pinterest toch gemakkelijk uit je zicht verdwijnen. Waardoor je er ook gevoelsmatig minder makkelijk bij kunt.

Pinterest helpt je bovendien jezelf beter te leren kennen en je eigen verhaal te ontdekken. En dat is altijd heel inspirerend en verrijkend.

Hoe helpt Pinterest daar dan bij? In elk geval op de volgende 3 manieren:

1) Je borden helpen je om bewuster te worden van je interesses, voorkeuren en fascinaties. Ik heb nu bijvoorbeeld borden over magie, stilte, lezen en fractals. Natuurlijk weet ik wel dat ik geïnspireerd wordt door magie, houd van lezen en stilte en fractals fascinerend vind.

Maar nu ik er borden over heb gemaakt, zijn deze inspiratiebronnen meer aanwezig in mijn leven.

2) Bovendien krijg je een rijkere blik op je interesses door borden te maken. Wat betekent stilte? Hoe ziet dat eruit? Wat is eigenlijk magie? En wat voor fractals bestaan er in de natuur?

Zo heb ik een bord over lezen. En dat heeft mijn beleving van ‘lezen’ verrijkt. Ik hoef het bord nu maar te bekijken en ik kan zien en ervaren wat ‘lezen’ voor mij betekent. We lezen overal waar we maar willen. Lezen verrijkt ons, verbindt ons, betovert ons.

Ik heb me niet eerder zo verbonden gevoeld met anderen via mijn liefde voor het lezen. Ik hoop dat anderen die mijn bord bekijken dat ook ervaren.

3) Al je borden samen vormen een zelfportret. Dat geeft jezelf en anderen in één oogopslag zicht op wie je bent. Het komt erop neer dat je op een visuele manier jouw eigen verhaal vertelt.

Eigenlijk doe je op Pinterest wat je ook doet als je voor een publiek staat: je laat jezelf zien en jouw blik op de wereld. En daarmee verbind je je met jezelf én met anderen. En inspireer je en verrijk je hen en jezelf.

Zo kun je via Pinterest je verhaal vinden en delen met de wereld. Zodat je jezelf kunt laten zien én je kunt verbinden met anderen.

Wil jij ook beginnen met Pinterest? Op mijn account vind je een bord ‘Pinterest’. Daar kun je naartoe voor handige informatie, inspiratie en tips en tools.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *