Het geheim van zichtbaarheid

Toen ik een tijd geleden in het bos wandelde met een vriendin, zagen we iets paars in het gras, even verderop. Verbaasd liepen we erop af. We konden onze ogen bijna niet geloven. Waren dat echt krokussen? Nu al? Begin februari?

Ja hoor, daar stonden ze, in groepjes bij elkaar. Hun bloemkelken vol vertrouwen opengevouwen naar de zon. Wij keken er verheugd naar. De krokussen leken uit het niets te zijn opgekomen. De lente was begonnen voordat we er erg in hadden gehad.

In mijn bedrijf gebeurde ook zoiets. Opeens kwamen klanten van verschillende kanten op mij af. Zelfs uit het buitenland. Voordat ik het wist, begon mijn bedrijf tot bloei te komen.

Achteraf gezien is dit natuurlijk niet zomaar gebeurd. Zoals de krokussen niet zomaar ergens vandaan zijn gekomen. Ik heb gezaaid en kan nu oogsten. En opnieuw zaaien. Zodat mijn bedrijf blijft groeien.

Veel van mijn klanten hebben mij gevonden doordat ik zichtbaar ben geworden door het vinden en vertellen van mijn verhaal. Daarvoor was het niet duidelijk genoeg wie ik was en wat ik te bieden had.

De eerste keer dat ik dit deed, vond ik het heel spannend. Ik deed het toch, omdat ik een missie heb. En een concreet doel voor ogen. Waarmee ik een bijdrage wil leveren.

Omdat ik me bewust was van mijn hogere doel, kon ik mezelf ervan overtuigen dat ik die spannende stap moest zetten. En zo doe ik het steeds. Als ik iets ga doen wat ik eigenlijk behoorlijk spannend vind, verbind ik me met mijn hogere doel. En dan vind ik de moed om het te doen.

Het hielp me dat ik daarvoor niets hoefde te doen wat niet bij mij paste. Ik kon gewoon mijn eigen verhaal vertellen en op die manier laten zien wie ik was en wat ik te bieden had. Meer was niet nodig. Sterker nog, het was het enige wat nodig was. En dat ontspande mij.

Je wordt zichtbaar door jezelf te zijn en te laten zien. En dat betekent dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent. Het is daardoor juist minder eng dan het lijkt.

Wat mij ook hielp, is dat ik ontdekte dat mijn zichtbaarheid heel veel opleverde. Allereerst hielp het mij groeien. Want doordat ik toch die spannende dingen deed, werd het veel gemakkelijker dit een volgende keer opnieuw te doen. Ook omdat ik merkte dat het minder eng was dan ik dacht. En mijn bedrijf ging erdoor groeien. Als ik mezelf liet zien door mijn persoonlijke verhaal te vertellen, bleken anderen zich met veel meer gemak met mij te kunnen verbinden. En te begrijpen waarvoor ze bij mij moesten zijn.

Maar dat was nog niet alles. Als ik mijzelf liet zien, bleken anderen zich persoonlijk uitgenodigd te voelen om zelf ook zichtbaar te worden.

Ik ontdekte dus dat als ik mijn zichtbaarheid vergroot, ik indirect ook bijdraag aan de zichtbaarheid van anderen. En dat is precies wat ik wil.

En dat is het geheim van zichtbaarheid. Het vermenigvuldigt niet alleen je eigen groei, maar ook die van je bedrijf én die van alle anderen tegenover wie jij jezelf laat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *