Waarom iedereen JOU wil zien

Veel mensen worstelen met zichtbaarheid. Ze zijn bang niet goed genoeg te zijn en verstoppen zich liever achter hun pc dan dat ze zichzelf laten zien. En als ze wel zichtbaar moeten zijn, nemen ze een rol aan zodat ze zich minder kwetsbaar voelen. Zeker als ze een presentatie moeten geven. 

Je herkent het misschien wel. Zodra je voor een groep staat, word je een juf, of een dominee. Of je bent heel druk met je Powerpointpresentatie. Of hebt zoveel te vertellen dat je aan een stuk door praat, zonder te kijken of je publiek je nog kan volgen. Zo verschuil je je alsnog.

Dat is zonde! Want je publiek ziet het liefst JOU. Echt waar.

Iedereen wil graag met een echt mens te maken hebben, niet met een pratend hoofd of met een opgepoetste en afgestofte versie van een persoon. Zo’n buitenkant vinden we allemaal heel vermoeiend. We kunnen ons er maar slecht op concentreren.

Waarom is de buitenkant zo vermoeiend? Omdat die ons niet raakt. Omdat er via de buitenkant geen verbinding ontstaat tussen onszelf en de ander.

Iemand die zelf alleen maar buitenkant laat zien, nodigt ons onbewust uit om ook bij onszelf alleen onze buitenkant te voelen. Dat voelt leeg en ongemakkelijk. Het activeert onze gedachten en verdooft onze gevoelens. Dat maakt ons afwezig. En daar worden we moe van.

Iemand die aanwezig is en zichzelf laat zien, is veel interessanter. Die brengt iets bij ons teweeg. Die laat ons iets voelen. Die maakt verbinding en dat maakt ons aandachtig, betrokken en energiek.

We hangen aan iemands lippen als diegene tegelijkertijd krachtig én kwetsbaar is. Kwetsbaarheid komt van binnenuit. Wil jij een aandachtig publiek? Dan is het nodig dat je ook je binnenkant laat zien.

Het lijkt misschien heel eng om dat te doen. Je vraagt je af wat anderen wel niet van je zullen denken. En of je wel genoeg te bieden hebt. Of je bent bang dat je boodschap niet over zal komen als je niet je volle aandacht bij je verhaal hebt.

Maar verrassend genoeg ga je je juist veel prettiger voelen als je het eenmaal durft. Je zult ervaren dat het fijn is om geen rol te hoeven spelen. En zult merken dat de mensen om je heen het ook veel fijner vinden als jij jezelf laat zien. En dat je boodschap ook nog eens veel beter overkomt.

Hoe laat je jezelf dan zien? Je kunt een begin maken door in gesprekken, vergaderingen, op bijeenkomsten en tijdens presentaties het volgende te doen:

Wees aanwezig en beschikbaar. Zorg dat je in het hier en nu bent, met aandacht voor jezelf én de ander. Mensen merken het altijd als je er niet helemaal bij bent. Ook als je teveel met jezelf bezig bent, bijvoorbeeld door je steeds af te vragen of je het wel goed doet.

Als je het moeilijk vindt om aanwezig en beschikbaar te zijn, kun je jezelf helpen door je zintuigen te activeren. Wat zie je en hoor je om je heen? En wie zie je en hoor je? Wat laat die ander zien? En wat ervaar jij? Schenk daar je aandacht aan in plaats van aan je gedachten. 

Kijk steeds een van de aanwezigen aan, terwijl je je bewust blijft van de ruimte om jullie heen. Als je dit doet, terwijl je aanwezig en beschikbaar bent, ontstaat er vanzelf verbinding tussen jou en de ander. In die verbinding vind je rust en veiligheid. De veiligheid die je nodig hebt om jezelf te durven laten zien. Als vanzelf zul je dat dan ook gaan doen.

Gun je omgeving meer van JOU. Je zult merken dat het jou goed doet en alle anderen om je heen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *