Hoe vriendschap met je grootste vijand leidt tot jouw succes

In velen van ons huist een boosaardig type. Een persoon die altijd kritiek levert, op alles wat we doen. Er hoeft maar iets vervelends te gebeuren of daar heb je hem of haar, met venijnige opmerkingen en verwijten. En als je probeert die stem niet te horen, gaat hij of zij ondergronds. Dan heb je bijna niet meer door dat die stem er is, maar is zijn invloed des te groter.

Ken jij die figuur? Of denk je misschien dat je het zelf bent (zoals ik lange tijd heb gedacht)? Dat is in elk geval niet zo. Jij bent het niet! Jij valt niet samen met je zelfkritiek. Je bent niet ‘gewoon nogal kritisch’. En het is evenmin ‘de waarheid’ die hier spreekt.

Je hoort je innerlijke criticus, die je al van jongs af aan vergezelt. Misschien lijkt ‘ie wel erg op je vader, als dat een prikkelbare, lichtgeraakte man was die zomaar naar je uit kon vallen (zoals de mijne). Of klinkt ‘ie meer als je moeder, als zij haar sterke oordelen niet onder stoelen of banken stak.

Je criticus lijkt je soms te helpen. Je denkt bijvoorbeeld dat je zonder kwaadheid op jezelf niet tot daden komt. Of je criticus waarschuwt je om iets wat je niet durft ook echt niet te doen en voert daar plausibele redenen voor aan. Je voelt je daar op dat moment goed bij, want de spanning lost op. Je criticus lijkt je dan van dienst te zijn.

In werkelijkheid ondermijnt je criticus je zelfvertrouwen. Misschien voel je je af en toe wel even op je gemak bij hem, als je iets hebt gepresteerd dat zijn goedkeuring kan wegdragen. Maar dat is slechts tijdelijk. Je kunt namelijk nooit aan al zijn onhaalbare eisen voldoen. Hij weerhoudt je van groei.

Hoe los je dit op? Sluit vriendschap met deze innerlijke criticus. Als je je werkelijk in hem verdiept, kom je er achter waarom hij zulke harde kritiek levert.

Je zult ontdekken dat hij heel angstig is. Hij is bang dat je afgaat of dat je de verkeerde beslissingen neemt. Dat je niets voor elkaar krijgt en dat je mislukt. Om maar een paar van zijn angsten te noemen.

Zolang je deze angsten onderdrukt, ontkent of vermijdt, komen ze dubbel zo hard bij je terug en kun je erdoor overweldigd worden. Dan wordt je gedrag erdoor bepaald, vaak zelfs zonder dat je je daar echt bewust van bent.

Maar als je ze eenmaal onder ogen ziet, kun je ze doorvoelen, ze accepteren en er van een afstandje naar kijken. Die combinatie brengt je de oplossing. Je zult ontdekken dat je angsten steeds minder vat op je krijgen en dat daarmee ook je criticus steeds minder te vertellen heeft.

Het helpt om je angsten te delen met anderen of op te schrijven wat je voelt en denkt en waar je bang voor bent. Het erkennen en benoemen van je angst brengt verlichting. Accepteer dat je bang bent en onderzoek je angst.

Je zult merken: door op deze manier om te gaan met angst, lost deze gaandeweg op. En ondertussen ontwikkelt je criticus zich tot een innerlijke kompaan die jou steunt, troost en naar je luistert. Die oog heeft voor je behoeften en zorgt dat ze worden vervuld.

Zo maak je de weg vrij voor een positief en krachtig zelfbeeld. Zodat jij zelfvertrouwen krijgt, zichtbaar durft te zijn en werkelijk succesvol wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *