Wat is jouw grootste troef?

Een tijd geleden zag ik Griet Op de Beeck bij Zomergasten, in de wat mij betreft mooiste aflevering van Zomergasten tot nu toe. Griet Op de Beeck is bestsellerschrijfster. En ze is slim, verbaal zeer sterk en ook nog knap. Je vraagt je af hoe het kan dat iemand zoveel geluk heeft.

Tot je haar verhaal hoort.

Over een jeugd die je geen enkel kind gunt. Over de diepe eenzaamheid die ze heeft gekend en die haar nog weleens kan overvallen. Over haar fascinatie voor bruggen en de keer waarop ze klaar stond om eraf te springen. Omdat de pijn te groot was.

Ze vertelt dat therapie haar gebracht heeft waar ze nu is.
Dat het misschien wel zo is dat ‘uw grootste noden tegelijkertijd uw grootste troeven zijn’.
En dat ze nu het gevoel heeft dat alles mogelijk is.

Wat een inspirerend verhaal.

Het deed me denken aan zelfhulpheld Tony Robbins, die ik zag in de documentaire die Netflix over hem gemaakt heeft. (Echt een aanrader trouwens.)

Tony Robbins wil zoveel mogelijk anderen helpen het leven te creëren waarvan ze dromen. Hij doet dit met een zeldzame gedrevenheid en energie. Hij kan uitzonderlijk goed spreken, schrijft geweldig en bereikt miljoenen mensen met zijn werk. Ook zo iemand van wie je zou kunnen denken: die heeft geluk gehad zeg.

Tot je zijn verhaal hoort.

Want hij heeft een ellendige jeugd gehad. En is zo gedreven omdat hij niet wil dat anderen de pijn voelen die hij ooit voelde. Hij redde zichzelf door anders te gaan denken, waardoor alles mogelijk werd. En wil nu zoveel mogelijk anderen leren om hetzelfde te doen.

Hij heeft van zijn grootste nood zijn grootste troef gemaakt.

Wat een geluk voor hemzelf en voor de wereld dat hij dat heeft gedaan.
Wat een geluk voor Griet Op de Beeck en voor de wereld dat zij dit heeft gedaan.

Want daardoor hebben we nu de Tony Robbins die we kennen. En kunnen miljoenen van ons van hem leren en zich door hem laten motiveren. En daardoor hebben we de Griet Op de Beeck die we kennen. En kunnen we met z’n allen genieten van haar boeken.

Laten we hun voorbeeld volgen.

En ook van onze grootste nood onze grootste troef maken.

We hebben allemaal een verhaal.

We kunnen ons laten tegenhouden door dit verhaal. Zoals Griet Op de Beeck jarenlang heeft gedaan. Zoals we vaak doen. Wat heel begrijpelijk is.

We kunnen er ook allemaal voor kiezen om te kijken of het ook anders kan. Ons verhaal onderzoeken en het tot de bron maken voor een nieuwe versie van onszelf.

Zodat we geven wat we te geven hebben. Aan onszelf en aan de wereld.

Makkelijk is het misschien niet.
Het vergt moed en inspanning en vaak ook tijd.
En de bereidheid om kwetsbaar te zijn.

Maar, zoals Brené Brown betoogt (in haar wereldberoemde TED-talk, waarover ik eerder al schreef), het vermogen om kwetsbaar te durven zijn is onmisbaar als we ons willen verbinden.

En verbinding is uiteindelijk waarom we hier zijn.

Laten we de gedachte omarmen dat elkaar kunnen helpen door onze verhalen te delen.
En dat we in ons verhaal over onze grootste nood onze grootste troef kunnen vinden.

Stel je eens voor wat er mogelijk is als we dat allemaal gaan doen… Als we net als Griet Op de Beeck en Tony Robbins ontdekken dat alles mogelijk is in ons leven. Dat we kunnen realiseren wat we maar willen.

Wat zou dit betekenen voor jou?
En wat zou dit betekenen voor de wereld?
Zie je het al voor je?

Dat zou toch fantastisch zijn?

Dus…

Wat is jouw verhaal?
Wat is je grootste nood?
En hoe kun je die tot je grootste troef maken?

Gun jezelf en de wereld dit geluk!

 

P.S. Ik heb lang gedacht dat ik niets te vertellen had. Laat staan een verhaal. Misschien herken je dat wel. Maar ik heb ontdekt dat iedereen een verhaal te vertellen heeft. Weet je niet wat jouw verhaal is? Ik kan je helpen het te vinden. Mail mij op simone@simoneveld.nl als je hier meer over wilt weten. Ook jij hebt een verhaal. En daarin verbergt zich je grootste troef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *