waarom jouw verhaal ertoe doet

Waarom jouw verhaal ertoe doet

Een tijdje geleden las ik Een onberispelijke man van Jane Gardam op aanraden van een vriendin. Ik heb volop genoten van de prachtige zinnen, de zorgvuldige bewoordingen en de mooie en ontroerende manier waarop het verhaal van de man wordt verteld.

Maar dat is niet de reden waarom ik erover begin. Wat dan wel?

Het boek laat op een ontroerende manier zien dat achter ons imago, het beeld dat anderen van ons hebben, ons echte verhaal schuilgaat. En dat ons imago maar weinig over ons zegt. Het is buitenkant, een dunne laag van uiterlijkheden als diploma’s, welstand, kleding en taalgebruik.

Hoeveel we er ook uit denken te kunnen afleiden, het echte verhaal verschuilt zich daarachter.

Zo vertelt Een onberispelijke man over Edward Feathers, een ‘voortreffelijk advocaat, rechter en – nogal geestig’, ‘Bescheiden, aardige kerel’, in de woorden van enkele kennissen die hem bespreken. Hij en zijn vrouw hebben volgens deze gespreksgenoten ‘een makkelijk leven gehad’.

Hoe vaak denken we niet van mensen om ons heen dat ze dat hebben, een makkelijk leven? En hoe vaak zou het waar zijn?

Edward Feathers heeft, zo ontdek je als lezer van deze subtiele roman, een leven gehad dat helemaal niet alleen maar makkelijk is geweest. Integendeel. Je krijgt gaandeweg zijn complexe en ontroerende geschiedenis te horen.

En hoe meer je van hem te weten komt, in fragmentarische herinneringen, in kleine en grote gebeurtenissen, hoe meer respect je voor hem krijgt. Hoe meer je zijn menselijkheid ziet. Hoe meer compassie je voor hem voelt.

En hoe meer je je verbonden voelt met deze hoogbejaarde man die in veel opzichten zo ver van je af staat.

Het boek maakt duidelijk – vind ik – dat het ons echte verhaal is dat ons werkelijk interessant maakt. Want ons verhaal laat zien hoe wij zijn omgegaan met de omstandigheden waarmee we te maken kregen en die we creëerden. Het toont dat we mens zijn, en wat voor mens we zijn.

Met andere woorden: het laat zien wie we werkelijk zijn, achter het gepolijste plaatje dat anderen zien als ze niet verder kijken dan de buitenkant.

Dit is waarom ik zo van echte verhalen houd, de verhalen achter de uiterlijke laag. Omdat het echte verhaal duidelijk maakt wie iemand is. En waarin iemand groots is als mens.

Maar dit is niet het enige wat een verhaal doet. Het gaat veel verder dan dat.

Edward Feathers’ verhaal brengt je dichter bij hem en uiteindelijk ook dichter bij jezelf. Omdat we in onze menselijkheid overeenstemmen, hoe verschillend onze omstandigheden en karakters ook mogen zijn.

In onze verhalen ontmoeten we elkaar.

En dat is waarom ons echte verhaal ook professioneel van belang is. Want overal ter wereld verlangen mensen ernaar om andere mensen werkelijk te ontmoeten. Om verbinding te ervaren.

En pas als we elkaar echt ontmoeten, kunnen we elkaar echt zien. En kunnen we elkaar horen.

Dat is waarom de bekende drieslag ‘Know, Like, Trust’ zo belangrijk is in marketing. Als we iemand kennen, aardig vinden en vertrouwen, zijn we veel meer bereid om met diegene in zee te gaan. Je verhaal speelt hierin een belangrijke rol.

Dus als je wilt dat anderen naar je luisteren en horen wat je te zeggen hebt, als je wilt dat anderen de waarde zien van wat je biedt en klant van je worden, vertel dan je verhaal.

Want dat maakt duidelijk wie jij bent en zorgt dat anderen zich met je kunnen verbinden. En vanuit de verbinding staan anderen voor je open en willen ze van je leren.

Je hebt geen ‘makkelijk leven’ gehad. Het is je niet allemaal aan komen waaien.

Wat je kunt en wat je te bieden hebt, heb je geleerd door te zijn wie je bent. Het is van grote waarde. En dat zien we beter als we jouw verhaal kennen.

Dus vertel je verhaal, zodat anderen je kunnen ontmoeten en zien wie je bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *