Hoe je het leven creëert waar je naar verlangt

Ken je dat, dat een gebeurtenis een gedachtestroom op gang brengt? Een scenario waar je in verzeild raakt?

Ik had het deze week nog. Mijn ex-partner en ik hebben ons huis verkocht. Het huis waar ik nog met onze kinderen in woon. En terwijl ik tegenwoordig met veel rust en vertrouwen in het leven sta, bracht deze gebeurtenis me weer even uit evenwicht. Ik dacht dingen als: als ik maar genoeg geld heb om een fijn huis te kopen. Als er maar een fijn huis op de markt komt. En met die ‘als’-en ontstonden ook de scenario’s in mijn hoofd van hoe het zou gaan als dat NIET zou lukken. Daar werd ik niet vrolijk van.

Ik voelde me gespannen en onzeker, zag voor me hoe het allemaal mis zou gaan en merkte hoe die gedachte me in een negatieve energie bracht. Een energie die mij, als ik erin was gebleven, op het verkeerde spoor had gezet.

Want als je je negatief voelt, straal je dat uit. En doe je dingen met een verkeerde intentie, waardoor ze anders uitpakken dan je zou willen.

Gelukkig kwam ik er snel uit en heb ik de rust en het vertrouwen weer helemaal terug.

Deze gebeurtenis zorgde er wel voor dat ik me opnieuw bewust werd van iets wat ik al lang weet:

Het meest krachtige verhaal dat we hebben, is ons innerlijke verhaal over onszelf.

Ik schreef er al eerder over en het is een onderwerp dat me dagelijks bezighoudt en waarover zoveel valt te ontdekken, te leren en te delen dat ik er nog lang niet over uitgepraat ben.

Je innerlijke verhaal is namelijk de dynamo van je leven. Alles wordt erdoor in gang gezet, je energie wordt erdoor opgewekt (en je verhaal bepaalt of die energie positief of negatief is). Uiteindelijk wordt jouw werkelijkheid erdoor bepaald.

Het is dus superbelangrijk om je bewust te zijn van dat verhaal. Zodat je het zo nodig kunt herschrijven.

Ik merk zelf dat ik elke keer weer nieuwe dingen tegenkom die me wijzen op een stukje van dat innerlijke verhaal. En zodra ik kan zien dat het een verhaal is, kan ik er ook iets aan veranderen. Ik BEN niet dat verhaal. Er is altijd een krachtiger, levendiger, inspirerender verhaal te vinden.

Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Als je een beetje bent zoals de meeste mensen, dan heb je regelmatig het gevoel dat iets je overkomt. Dat je er geen vat op hebt. Of dat dingen anders gaan dan je zou willen, zonder dat je er iets aan kunt doen.

Kortom, je voelt je soms slachtoffer van wie of wat dan ook.

Jarenlang dacht ik ook dat ik er niets aan kon doen of dat iemand anders de verantwoordelijkheid had voor wat er gebeurde. Het is niet vreemd om zo te denken, want daar zijn we al van jongs af aan gewend.

Toch klopt het niet.

We lijden collectief aan chronische zelfonderschatting. We kunnen VEEL meer dan we denken.

We zijn veel krachtiger en wijzer en hebben veel meer invloed op ons leven dan we ons realiseren.

Ergens diep vanbinnen weten we wel dat we die invloed hebben en dat we het vermogen hebben om ons leven te creëren. Hoe ik weet dat dat zo is? Simpel: we verlangen ernaar. En dat verlangen is een teken dat we het kennen, want het betekent dat we ons er iets bij kunnen voorstellen. En het is simpelweg onmogelijk je iets voor te stellen wat je op geen enkele manier (her)kent.

Als jij dat verlangen ook hebt, bewijst dat dus dat je weet dat je dat vermogen hebt. Dat je die creatiekracht hebt.

En dat merk je ook wel. Want soms of misschien wel vaak komt dat weten naar de oppervlakte. Op dat moment voel je het helemaal. Wow, wat een energie. Wat een levenslust. Wat een flow!

Het lijkt wel of je op een ander niveau van je leven komt. Een niveau waarop je ineens zelf aan het stuur staat. Maar dan ook helemaal.

Meestal zakt dit gevoel weer weg. Misschien omdat je gewoonte om jezelf te onderschatten sterker is. Of omdat je niet durft te geloven dat het waar is. Dat het waar is dat je zelf kunt beslissen wat we wilt, voelt, denkt, doet en laat en dat je zelf je werkelijkheid creëert. Want dat brengt nogal wat met zich mee…

De volle verantwoordelijkheid voor hoe je leven eruitziet en hoe je het ervaart.

Nee. Ik ga je niet zeggen dat ziektes, natuurrampen en ongelukken je eigen schuld zijn. Maar je hebt vaak veel meer invloed dan je denkt. Dus laat die dingen die zomaar in je leven komen je er niet van weerhouden om te blijven creëren.

En laat die je er zeker niet van weerhouden om in te zien hoeveel je wél in de hand hebt.

Als je terugkijkt, realiseer je je dan hoe vaak je jouw creatiekracht uit handen hebt gegeven? Hoe vaak je iets of iemand anders hebt laten bepalen wat er in jouw leven gebeurde?

Doordat je vond dat een ander eerst iets moest doen en dat je wachtte. Of doordat je deed wat een ander zei omdat je dacht dat die het beter wist. Of doordat je dacht dat je afhankelijk was of geen keuze had.

Was het waar? Als ik terugkijk op mijn verleden, dan weet ik dat het antwoord nee is. Het was niet waar. Ik had veel meer invloed dan ik dacht en voelde. En zo is het voor velen van ons.

Hoe komt het dan dat we onszelf en onze creatiekracht collectief onderschatten?

Dat komt door onze innerlijke obstakels die het vrijuit stromen van liefde in de weg staan. Want de bron van creatie is liefde. Liefde, echte liefde, begint als liefde voor jezelf. En daar ontbreekt het ons vaak aan, waardoor we geen liefde kunnen ontvangen en de stroom van creatie tegenhouden.

Het zijn de misverstanden die we hebben opgedaan als kind die ons in de weg staan. Het misverstand dat er niet van ons werd gehouden. Het misverstand dat we er niet toe deden. Het misverstand dat we aan de verwachtingen moesten voldoen.

Zolang ze niet opgelost zijn, bepalen al die misverstanden ons leven.

Gelukkig hoeft dit niet zo te blijven. Je kan je eigen creatiekracht veel sterker voelen dan je nu doet. Je kunt je leven in eigen hand nemen.

Je kunt vrijuit creëren en flow ervaren.

De sleutel is dat je je innerlijke verhaal over jezelf verandert. Stap voor stap. Zorg wel dat je je verhaal verbetert, dat je veranderingen vanuit de juiste intentie komen! Dat doe je door dagelijks af te stemmen op de bron van alle creatie: liefde. Liefde voor jezelf, om mee te beginnen.

Stel je open voor liefde voor jezelf en je werkelijkheid zal veranderen. Je zult zien dat je creatiekracht enorm zal toenemen en dat je veel meer zult bereiken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Wie ben jij, als je met liefde naar jezelf kijkt? Deel je reactie hieronder op het blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *