Welk verhaal leef jij?

We vertellen elkaar en onszelf de hele dag verhalen over wie we zijn. Ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Elke keer dat je iets meemaakt en daarover aan een ander vertelt, vertel je daarmee ook iets over jezelf en hoe je jezelf ziet.

Je zelfbeeld wordt voor een groot deel bepaald door de verhalen die je over jezelf vertelt. Als je jezelf voorhoudt dat je slap of lui bent, zul je je ervaringen steeds in dat perspectief plaatsen. En ga je ernaar leven. Dat doe je ook wanneer je jezelf ziet als doortastend of ijverig. Je leeft je eigen verhaal.

Je zelfvertrouwen is grotendeels gebaseerd op je zelfbeeld. Als dat zelfbeeld negatief is, voedt het je gebrek aan zelfvertrouwen. En een positief zelfbeeld levert groei aan zelfvertrouwen op.

Je zelfbeeld, je zelfvertrouwen en de verhalen die je over jezelf vertelt, hebben dus alles met elkaar te maken. Als je één van de drie verandert, heeft dat meteen ook effect op de andere twee.

Een manier om je zelfvertrouwen te laten groeien, is je verhaal over jezelf te verbeteren. Hoe doe je dat? Uit onderzoek blijkt dat bepaalde eenvoudige schrijfoefeningen goed helpen. Ze hebben ook op langere termijn een positief effect op je zelfvertrouwen. Ik geef je er straks een om zelf mee aan de slag te gaan. Maar eerst nog iets meer over de verhalen die we leven.

In een goed verhaal over jezelf, ben je een krachtige man of vrouw, op weg om je levensdoelen te vervullen. Je verhaal laat zien wat de zin van jouw leven is en hoe je komt tot vervulling daarvan. Als je zo’n verhaal hebt, geeft dat je het gevoel dat je je leven in de hand hebt, je eigen doelen kiest en daar naartoe werkt. Dat geeft je zelfvertrouwen en het gevoel van autonomie.

Met zo’n verhaal over jezelf kun je tegenslagen beter in een perspectief plaatsen. Je geeft er zin aan door te bedenken waarom iets gebeurde. Je laat je er niet door ontmoedigen, maar ziet de rol van de gebeurtenis in jouw verhaal.

Zo’n verhaal geeft je ook houvast bij het maken van je keuzes. Wat brengt je dichter bij je doel en wat niet? Zit je nog op de goede weg of is het tijd om een afslag te nemen? Het maakt je doelgerichter en daardoor zekerder van je zaak.

En een goed verhaal over jezelf helpt je om jezelf en je doelen waar te maken. Het verhaal geeft je richting. En het stimuleert je te doen wat er nodig is om te bereiken wat je wilt bereiken.

Als jij van een afstandje kijkt naar jezelf als de hoofdpersoon in jouw levensverhaal, wie zie je dan? Wat voor personage ben jij? Helpt jouw zelfbeeld je of belemmert het je om te zijn wie je wilt zijn?

De volgende schrijfoefening kan je helpen om je zelfvertrouwen te vergroten. Hij is niet van mijzelf, maar van een psycholoog die onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van schrijven. En de oefening is bewezen effectief.

Denk na over je leven in de toekomst en beeld je in dat alles optimaal is gelopen. Je hebt alles gedaan wat er nodig was en hebt je doelen bereikt. Je levensdroom is werkelijkheid geworden.

Schrijf over wat je je voorstelt: wat heb je bereikt en hoe is je dat gelukt? Wat heb je precies gedaan om je doelen te verwezenlijken? Neem vier avonden achter elkaar de tijd om hieraan te werken en schrijf per avond minimaal een kwartier achter elkaar.

Schrijf je verhaal en ontdek welke held(in) er in jou schuilt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *