Noodlot en lotsbestemming

Als we doen wat ons werkelijk te doen staat, dan vervullen we een unieke rol die door niemand anders op die manier vervuld kan worden.

Dan realiseren we onszelf én dienen we anderen. Want we realiseren onszelf als we elkaar geven wat we te geven hebben.

En dat proces van zelfrealisatie duurt je hele leven, omdat je elke keer een nieuw level daarin kunt bereiken.

Vervul jij jouw unieke rol al helemaal op jouw manier?

Ik ben er nog niet helemaal. Maar ik ben er wel dichtbij en ik heb belangrijke stappen gezet in de juiste richting.

20 jaar geleden begon ik mijn loopbaan, als promovenda. Toen stond het vergaren van kennis en het gebruiken van mijn hoofd centraal in mijn werk. Iets wat ik leuk vond en uitdagend. Ik zag mezelf als iemand die thuishoorde in de wetenschap, de universiteit was mijn wereld.

Maar na 2 jaar begon het te wringen. Ik was al die tijd bezig met teksten die honderden jaren geleden geschreven waren. En hoe langer het duurde, hoe meer ik me afvroeg of dit nu wel was wat ik te doen had. Het voelde alsof ik slechts een deel van mezelf aansprak in dit werk.

Ik verlangde naar diepe en volledige verbondenheid met mezelf en met anderen. Pas na die paar jaar promotieonderzoek kon ik dit verlangen volkomen erkennen.

En toen ging ik mijn verlangen achterna. Al tijdens mijn promotieonderzoek kreeg ik een baan waarin ik anderen kon coachen.

Ik ben toch zo blij dat ik sindsdien anderen kan helpen om hun ervaringen, talenten en ontdekkingen te delen met de wereld! Want dit is voor mij waar het om gaat in het leven. Ik realiseer mezelf door anderen te helpen dat te doen.

Wanneer weet je nu of je op de goede weg bent? In het boek Afdalen in de ziel van Alberto Villoldo, dat ik een poosje geleden las, kwam ik een mooie visie tegen die hier helderheid over geeft.

Alberto Villoldo noemt het het vervullen van je lotsbestemming. Je lotsbestemming is het om de speciale rol te vervullen die voor jou is weggelegd en die kun je volgens Villoldo alleen vinden en vervullen als je je ‘noodlot’ kunt afleggen.

Het noodlot waar hij over schrijft, heeft niets te maken met ongelukken of natuurrampen. Het is het alledaagse noodlot (mijn term) en dat is veel subtieler.

Dit alledaagse noodlot is het leven dat je leidt als je niet loskomt van de ‘opdrachten’ die je van anderen – vaak je ouders – hebt gekregen. Als je blijft vastzitten in de kaders waarin je bent opgegroeid, of vasthoudt aan de pijn die je als kind hebt ervaren.

Het is in mijn woorden het leven dat je leidt als je je keuzes baseert op een oud en verwrongen verhaal over jezelf.

Je lotsbestemming kun je pas vervullen als je loskomt van je oude verhaal en je nieuwe, ware verhaal volledig omarmt en gaat leven. Dat is zelfrealisatie. Dit gaat in stappen, want je kunt niet je hele nieuwe verhaal in één keer overzien.

Zo merk ik de laatste tijd dat ik mezelf nog te klein houd. Dat ik toch nog elementen van mijn oude verhaal aan het leven ben. Die ben ik nu achter me aan het laten, om in mijn volle potentieel te kunnen stappen. Om dit volle potentieel te kunnen zien, moet ik opnieuw kijken naar mijn eigen verhaal en dat ‘herschrijven’.

Misschien herken je dat wel. Dat je er nog niet helemaal bent. Dat je een nieuwe versie van jezelf wilt neerzetten, een nieuw level wilt bereiken waarvoor je een nieuw verhaal nodig hebt.

Maar hoe vind je dat verhaal? Je vindt het in elk geval niet door te zoeken, is mijn ervaring, al is dat wel de manier waarop we het bijna allemaal proberen.

Veel van mijn klanten komen bij mij omdat ze op zoek zijn. Op zoek naar waarom zij doen wat ze doen of wat het precies is wat ze willen doen. Op zoek naar de kern van hun verhaal. Naar antwoorden op hun vragen.

Ze zoeken hun antwoorden vaak in de vraag die er is in ‘de markt’, in de verwachtingen die anderen van hen hebben of waarvan zij denken dat anderen die hebben. Of in hun eigen verwachtingen van zichzelf. Ik herken dat.

Maar in (veronderstelde) verwachtingen is niets te vinden. Alles wat je er vindt, zijn je eigen projecties. En die zijn gebaseerd op je oude verhaal.

Hoe vind je je nieuwe verhaal dan wel? Met andere woorden: hoe ontdek je dan wel wat je lotsbestemming is?

Het is mijn ervaring dat je het vindt door je te openen.

Omdat zich dan ontvouwt waar je diep van binnen naar verlangt en waar je van droomt. Omdat dan duidelijk wordt wat je echt raakt en waar het je werkelijk om gaat in het leven.

Als je je opent, ontvouwt je nieuwe verhaal zich.

Openen is dus een prachtige manier om je nieuwe verhaal te vinden. Het verhaal waarin voor jou de energie in zit, het verhaal dat jouw vleugels geeft én grond onder de voeten.

Het verhaal waardoor je gaat vliegen.

Je kunt je openen door te luisteren en door te laten luisteren naar je verhaal.

Als ik kijk hoe het gaat, als ik met klanten aan het werk ben, dan is dat wat we doen. Ik luister naar hen en hun verhaal en ik moedig hen aan om ook te luisteren naar zichzelf en hun eigen verhaal.

Vaak komt eerst het ‘oude’ verhaal naar buiten, met alle misleidende projecties. Maar daarna ontvouwt zich het nieuwe verhaal als vanzelf.

Zo is het proces. Luisteren – openen – vinden. Zo vind je je verhaal, zo kom je los van je oude versie daarvan en ontdek je je nieuwe.

Als je dat nieuwe verhaal hebt, dan wordt het pas echt spannend. Want het voelt groot en het vereist veel moed en durf om dat verhaal te leven.

Maar als je dat durft, dan wordt het ook pas echt leuk en vervullend. Want dan kom je in jouw unieke rol en dan word je uniek en magisch aantrekkelijk voor anderen.

Durf jij?

P.S. Ik ben er om je te helpen jouw nieuwe verhaal te vinden zodat je in je werk jouw unieke rol kunt vervullen.

En ik ben er om je te helpen jezelf zo te presenteren dat het volkomen helder is wie jij bent en wat jij brengt. Zodat jij gaat doen wat jou echt te doen staat en daar jezelf en anderen heel blij mee maakt.

Mocht je op het punt zijn dat je wilt weten wat jij uit te drukken hebt, dat je wilt weten wat jouw nieuwe verhaal is, en welke rol voor jou is weggelegd, dan nodig ik je uit om met mij te werken.

Ben je benieuwd of dat iets voor je is, maak dan een afspraak voor een gratis inspiratiesessie. Dan kijken we samen of dit is wat jou naar het volgende level gaat helpen. In je ondernemerschap en in je leven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *