Wat maakt jou magnetisch?

Ik merk het elke keer weer als ik aan het werk ben met klanten om hun boodschap te verwoorden. En ik heb het zelf ook al vaak ervaren: ons innerlijke verhaal staat ons regelmatig in de weg om onze boodschap naar buiten te brengen.

En dat is zonde, want we zijn er nu juist om ons verhaal met anderen te delen. Zodat we ons met elkaar kunnen verbinden.

Wat heeft je innerlijke verhaal nou te maken met je positionering en met het verhaal dat je naar buiten brengt in je marketing? Nou, heel veel.

Je innerlijke verhaal kan allerlei blokkades opwerpen die je ervan weerhouden om jouw verhaal te delen. Wat superzonde is want je bént er juist om jouw verhaal te delen.

Je innerlijke verhaal is de blik die je op jezelf hebt. En door je innerlijke blik zie je het goud uit je eigen verhaal over het hoofd – als je tenminste bent zoals de meeste mensen.

Dat kan heel ver gaan. Het kan je ervan weerhouden om überhaupt zichtbaar te worden.

Als je jezelf vertelt dat je het niet waard bent om ruimte in te nemen, of als je de overtuiging hebt dat wat jij te zeggen hebt niet bijzonder genoeg is, dan begin je er niet eens aan om jouw verhaal te vertellen.

Dan blijf je op de achtergrond en durf je niet te zeggen wat je te zeggen hebt. Of dan weet je niet eens wat je te zeggen hebt.

En als je jezelf vertelt dat de buitenwereld eng is en jij kwetsbaar, of als je denkt dat je het vast niet goed zult doen, dan kom je of niet in actie of sta je trillend op het podium/ zit je bibberend achter je toetsenbord.

En als je wel met plezier naar buiten treedt, kan het zijn dat jouw innerlijke verhaal je in de weg zit om jezelf helemaal te laten zien.

Bijvoorbeeld omdat je juist dat wat jou bijzonder maakt, labelt als iets wat je zou moeten veranderen.

Je zegt dan tegen jezelf dat je datgene wat je doet eigenlijk op een andere manier zou moeten doen omdat dat beter zou zijn. Je doet concessies aan wie je bent, om maar te passen binnen het kader waaraan je denkt te moeten voldoen.

Je ziet de dingen die jou anders maken dan anderen als een tekortkoming van jou. En daardoor verberg je die dingen. Je houdt jezelf in en past je aan. Herken je dit?

Maar juist die dingen die je van jezelf veroordeelt zijn de dingen waarvoor anderen op jou af komen, omdat ze die alleen bij jou kunnen vinden. Het zijn juist die dingen die jouw bijzondere kijk op de wereld laten zien. Of jouw eigenzinnige aanpak.

Die dingen maken jou aantrekkelijk, want het is aantrekkelijk als iemand een ander geluid laat horen of een bijzondere manier laat zien om iets te doen.

Anderen kunnen zichzelf in jouw visie of aanpak herkennen en jou eraan herkennen. Als je het laat zien.

En dat kan lastig zijn.

Waarom is dat zo lastig? Ik denk dat de meesten van ons geneigd zijn om een ‘perfect’ plaatje te willen laten zien aan de buitenwereld.

Maar perfectie is saai. Het raakt niet. Het brengt geen verbinding tot stand.

We raken elkaar juist in onze imperfectie, in ons menszijn.

Je bent dus interessant omdat je niet perfect bent. En vaak ook omdat je iets doet met dat niet-perfect zijn waar anderen iets aan hebben.

  • Misschien maakt het jou bijzonder dat je onder woorden weet te brengen wat je ervaart, in al je imperfectie. Dan is het doodzonde als je van jezelf niet imperfect mag zijn, want dan kun jij je verhaal niet doen en zal niemand ooit weten dat jij zo geweldig het imperfecte van het menszijn kunt verwoorden.
  • Misschien ben jij bijzonder omdat je een aanpak hebt ontwikkeld om met je kwetsbaarheden om te gaan die je ook aan anderen kunt leren. En als je dan niet ziet hoe bijzonder dat is, maar het ziet als een noodzakelijk kwaad, zullen anderen die met dat probleem kampen nooit van jouw oplossing horen.
  • Misschien heb je door het niet-perfecte leven dat je leidt, lessen geleerd die je met anderen kunt delen. Maar als je de imperfectie van jouw leven verbergt voor de buitenwereld, kun je die lessen niet delen op zo’n manier dat ze raken.

Hoe jouw imperfectie er ook uitziet, jouw diepste boodschap heeft ermee te maken.

In jouw (levens)verhaal vol imperfectie is jouw boodschap aan de wereld verborgen. Als je je imperfectie aanvaardt en omarmt, creëer je jouw diepste boodschap en word je magnetisch.

Dus: kom naar buiten met jouw verhaal. Vertel ons wat je hebt ervaren en wat je daarvan hebt geleerd.

Laat ons zien hoe het is om door jouw ogen de wereld te bekijken. Wat is jouw verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *