De kracht van luisteren – en 4 niveaus waarop

Luisteren is een van de krachtigste middelen om je te verbinden met jezelf en met anderen.

Je kan luisteren op verschillende niveaus en elk niveau is van belang.

Ik zit aan mijn eettafel en ik luister naar het getik van de regen op de keukenramen (die in dit huis schuin staan, als je naar die ramen kijkt vanaf deze tafel is het bijna alsof je in een boot zit). Ik hoor het gezoem van de koelkast en het zachte regelmatige tikken van het toetsenbord onder mijn vingers.

Ik luister naar de geluiden die ik hoor.
Zoals je dat ook in een gesprek kunt doen: luisteren naar de woorden die worden gezegd.

Dit is het eerste niveau van luisteren.

Een fijne manier van luisteren, vind ik, want het brengt me bij wat er nu is. De regen, de koelkast, het schrijven.

Dat wat de ander zegt.

De stilte tussen de zinnen.

Er is ook een tweede niveau van luisteren. Het luisteren naar wat er gaande is. In je familie, in je Facebookbubbel of in je real life vriendenkring. In jezelf.

Wat speelt er? Waar is iedereen mee bezig? Wat houdt jou bezig?

Dit luisteren gaat niet over het horen van geluiden. Het gaat over het aanvoelen en weten wat er ‘aan de hand’ is. In de levens van anderen, in de samenleving of in jezelf.

Dit luisteren kan je ook doen als je in gesprek bent met iemand. Door op dit niveau te luisteren ga je horen wat er NIET gezegd wordt. Horen wat er tussen de regels gezegd wordt. Horen wat er is maar niet wordt benoemd.

Ook van deze manier van luisteren houd ik. Het levert veel informatie op – die je vaak wel even moet checken, want voor je het weet zitten je eigen verhalen ertussen.

Dan is er een derde niveau van luisteren. Het is het luisteren naar niet alleen de geluiden die je hoort, maar alles wat je waarneemt.

Hoe vaak gebeurt het niet dat je weet dat er iets gaande is, al kun je er de vinger niet op leggen? Hoe vaak voel je niet dat er een bepaalde sfeer is?

Of het nu thuis is, op je werk of in de samenleving, dit soort waarnemingen kun je op allerlei plekken doen.

Dit is een energetische vorm van luisteren.

Ook dat kun je doen op een niveau dieper. Dan luister je niet alleen naar wat er nu gaande is, maar naar wat daaronder zit.

Dit luisteren leidt tot een intuïtief weten van wat er beweegt, diep van binnen, in iemand of in een groep.

Als je op deze manier luistert, hoor je het diepe verhaal dat achter het zichtbare gedrag schuilgaat. Oftewel het verhaal dat de diepste beweegredenen weergeeft waaruit gedrag voortkomt.

De term ‘deep story’ las ik voor het eerst in een interview met sociologe Arie Hochschild over haar boek Strangers in Their Own Land, waarin ze de ‘deep stories’ van Trump supporters onderzoekt. In een bespreking van haar boek wordt de term uitgelegd:

Deep stories zijn verhalen ‘about who they are, and what their values are. Deep stories don’t need to be completely accurate, but they have to feel true. They’re the stories we tell ourselves to capture our hopes, pride, disappointments, fears, and anxieties.’ (zie hier)

Deep stories zijn metaforen. Als voorbeeld neem ik voor het gemak een deel van mijn eigen diepe verhaal, dat naar boven kwam toen ik me voor dit artikel afvroeg wat dat zou zijn:

Ik sta aan de zijlijn van een grasveld. Op het veld zijn zeer talentvolle mensen met elkaar een spel aan het doen. Ik coach de talenten om optimaal te presteren. Ik kan hen hier heel goed bij helpen: door mijn coaching worden ze steeds beter in wat ze doen.

Ik weet hoe het spel gespeeld moet worden en verlang ernaar om mee te doen, maar blijf langs de zijlijn staan. Want ik heb het idee dat ik niet goed weet hoe ik het veld op moet stappen om mee te spelen op dit niveau.

(En ja, ik realiseer me dat míjn diepe verhaal me ervan weerhoudt om in mijn volle potentieel te stappen. Want het heeft positieve kanten, maar ik sta wel langs de zijlijn. Het is tijd voor een ander diep verhaal…)

Ik heb Hochschilds boek niet gelezen, maar haar term raakte mij meteen, omdat ik zulke diepe verhalen van mijn klanten hoor, ook al formuleren we die vaak niet.

Ik help hen door dit verhaal naar boven te laten komen om hun diepe verhaal om te buigen tot een verhaal waar de juiste energie in zit. Zodat ze de beweging gaan maken die ze willen maken.

Want als je dit verhaal van jezelf kent, zie je vaak meteen wat je wilt veranderen en ervaar je tegelijk dat je dit kunt. Het zet het je in beweging.

Het is mijn talent om te luisteren op alle niveaus. Zodat ik anderen kan helpen deze diepe verhalen te vinden en ze kan verbinden met de verhalen van alledag. En het verhaal kan helpen formuleren dat ze in de wereld willen zetten.

Ik ben een story-listener, een verhalenluisteraar. En een verhalenfluisteraar :-).

Verhalen voelen zich uitgenodigd als er geluisterd wordt. Als er ruimte is om naar boven te komen uit het onderbewuste.

Ik doe niets liever dan die ruimte geven.

Ben jij op zoek naar jouw verhaal, op welk niveau dan ook? Dan nodig ik je uit om een inspiratiesessie met mij in te plannen. Deze sessies zijn gratis te boeken.

Ik weet zeker dat je er veel uit zult halen, omdat ik je help je bewust te worden van het verhaal dat jij wilt neerzetten. Als je dat eenmaal helemaal helder hebt, kun je bijna niet anders dan het gaan realiseren…

Boek vandaag nog een sessie in mijn online agenda. Dit is de link: https://my.timetrade.com/book/NSHVQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *