Groei met de mindswitch

Velen van ons willen alles graag heel goed doen, liefst perfect, en willen geen fouten maken. Daardoor zijn we bang om bepaalde dingen te doen, in te leveren, of te presenteren aan de buitenwereld.

Dat geeft stress en het vertraagt ons in onze ontwikkeling. Wat kun je eraan doen als je hier last van hebt? Maak een mindswitch!

De noodzakelijke mindswitch maak je door liefdevol te reflecteren op je prestaties. En dat kun je leren. Je doet het als volgt.

De basis: leer liefdevol naar jezelf te kijken. Elke keer als je merkt dat je boos bent op jezelf, voel je en accepteer je je boosheid en zet je daarna de volgende stap. En dat is dat je jezelf accepteert en om jezelf geeft. Ondanks je fouten.

Laat de liefde voor jezelf innerlijk toe. Doe het nu. Zet van binnen de deur open naar liefde voor jezelf. Voel je hoe je groeit?

Voor deze liefde hoef je niets te doen. Je bent er en dat is genoeg.

Breng jezelf bewust in deze staat van liefdevolle aandacht voor jezelf. Dan kun je de volgende stappen zetten.

Stap 1: Stop met oordelen, ga waarnemen
Je kijkt terug op een prestatie en vraagt je af: hoe deed ik dit? Je vraagt jezelf daarbij niet om een oordeel, dus niet om goed of fout. Het gaat om de stappen die je hebt gezet, de gedachten en gevoelens die je erbij had en het effect daarvan.

En dan evalueer je: wat werkte wel? En wat juist niet? Wat heeft mij geholpen en wat heeft mij tegengehouden? Wat dacht en voelde ik daarbij? Waar leidden die gedachten en gevoelens toe? Je hoeft er geen studie van te maken, neem één ding dat wel werkte en één dat niet werkte.

Zodra je je je focus verandert van oordelen naar waarnemen valt een deel van de spanning weg die je voelt bij presteren. Dan ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 2: Stop met presteren, ga leren
Je vervangt prestatiedoelen door leerdoelen. Je bedenkt wat je deze keer anders en beter wilt doen dan de vorige keer dat je het deed.

En daarbij ben je heel mild voor jezelf. Je hoeft niet opeens een perfecte presentatie te geven of een perfect stuk af te leveren, je bedenkt gewoon één leerpunt. En je gaat testen of je het op dat punt beter kunt doen dan de vorige keer.

Stap 3: Waardeer wat er niet goed gaat
Alles wat niet goed gaat, biedt jou de kans om te groeien. Het is dus heel fijn als je veel ‘fouten’ maakt, want dat bevordert je kans op groei! Als er iets gebeurt waarover je een slecht gevoel hebt omdat je een kans hebt laten liggen of een flater hebt geslagen, mag je daar flink van balen en vervolgens ook heel blij mee zijn.

Je bent dan geconfronteerd met een blinde vlek en dat geeft je nieuw inzicht. Daar zit de grootste kans op groei. Dus troost jezelf voor de pijn die je ervaart en roep vervolgens: hoera! Want je kunt weer verder.

Als je deze mindswitch maakt, ga je groeien en groeit je zelfvertrouwen mee. Het is misschien lastig voor je om deze switch te realiseren. Maar ook hiervoor geldt: hou het overzichtelijk, begin met één leerpunt.

Wat wil jij leren, de komende week? Tip: Als je je voornemen opschrijft, of deelt met anderen, is de kans groter dat je het uitvoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *