Drie tips om de koning(in) in jezelf te bevrijden

‘I am NOT a king!’ roept ‘Bertie’, de aanstaande koning George VI uit in de met vier Oscars bekroonde film The King’s Speech. Hij is wel een koning, hij vindt het alleen moeilijk te aanvaarden dát hij dat is. Het idee een koning te moeten zijn, maakt hem doodsbang. Hij vindt zichzelf te verlegen, een stotteraar, hij denkt dat hij het niet kan. Onder begeleiding van een liefdevolle coach leert hij dat hij het wel kan, en dat hij een koning is.

Zijn coach leert ‘Bertie’ zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen, zodat hij de koning in zichzelf kan bevrijden. We herbergen allemaal een koning(in) in onszelf. Hoe help je die koning(in) om naar voren te treden en zichtbaar te worden? Je zelfvertrouwen te vergroten is een belangrijke stap. Maar hoe doe je dat?

Ik geef je drie essentiële tips om het zelfvertrouwen te ontwikkelen dat je nodig hebt om je eigen grootsheid te kunnen aanvaarden.

Tip 1: ontwikkel hart voor jezelf
Veel mensen die verlangen naar meer zelfvertrouwen en zichtbaarheid slaan deze (eerste en belangrijkste) stap over. Ze hebben geen idee dat van jezelf houden een essentieel onderdeel is van zelfvertrouwen. Maar dat is het wel.

Zonder liefde en compassie voor jezelf is het heel moeilijk om jezelf te laten zien. Als jij geen liefde voor jezelf hebt, ben je voor die liefde afhankelijk van anderen. En dan is het maar afwachten of die anderen compassievol met jou zullen omgaan. Dat voelt heel onveilig. Ben je in staat tot liefde voor jezelf, dan kun je altijd op jezelf terugvallen voor steun en compassie. Dat maakt dat je veel meer durft.

Wil je meer zelfvertrouwen krijgen en zichtbaarder worden, begin dan dus met liefde voor jezelf te ontwikkelen. Hoe? Dat kan op vele manieren, bijvoorbeeld door de volgende tip toe te passen.

Tip 2: bewerk je innerlijke criticus
Ga je zelfkritiek beschouwen als het commentaar van een interne criticus. Je doet alsof dit een persoon is die in jou huist en die jouw gedrag met argusogen beziet.

Die criticus heeft het nodig om gehoord te worden. Negeer je zijn kritiek, dan zal die extra ondermijnend zijn. Schenk er dus aandacht aan. Word je bewust van je negatieve gepraat tegen jezelf. Het helpt om het op te schrijven, dan wordt het tastbaarder en zichtbaarder. Dat haalt de scherpe kantjes er vaak al vanaf.

Train jezelf vervolgens in een liefdevolle omgang met jezelf. Elke keer als je merkt dat je jezelf veroordeelt, reageer je met warmte en compassie. Als je je ergens voor schaamt of je schuldig voelt, doe je hetzelfde. Je steunt jezelf door dik en dun.

Tip 3: verander je verhaal
Als je je bewust bent van je zelfkritiek, merk je dat er een patroon in zit. Je benadert jezelf steeds vanuit een bepaald perspectief. Herken je dat? Dat je jezelf diep van binnen steeds benadert alsof je een mislukkeling bent? Of als iemand die eigenlijk veel minder getalenteerd is dan de rest van de wereld denkt? Of als een slappeling?

Uit dat patroon kun je opmaken wat jouw verhaal is over jezelf. Jij bent iemand die… vul maar aan. Dit verhaal is meestal een belemmerend verhaal. Je houdt jezelf ermee tegen en het staat de groei van je zelfvertrouwen in de weg.

Zoek eens een andere manier om naar jezelf te kijken, een manier die recht doet aan jouw talenten en vermogens. Het kan helpen om anderen te vragen hoe zij jou zien. Train jezelf vervolgens om vanuit dat nieuwe perspectief naar jouw ervaringen te kijken. Een goed verhaal over jezelf stimuleert je om jezelf te verwezenlijken.

Als je deze tips consequent gaat toepassen, neemt je zelfvertrouwen toe en neemt je angst voor zichtbaarheid af. Dan kun je steeds meer gaan leven naar wie je werkelijk bent.

Dan treedt de koning(in) in jezelf in het licht. En blijk je tot veel meer in staat dan je ooit had gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *